2021

image1.png

 

                                  SVETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA                   

23. april 2021. godine

 

Na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu, 1995. godine, doneta je odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava na dan 23. aprila. 

Dvadeset treći dan aprila simboličan je datum za svetsku književnost. Na ovaj dan, 1616. godine, umrla su tri velikana svetske književnosti: Vilijem Šekspir, Migel se Servantes i Inka Garsilaso de la Vega. Takođe, 23. aprila rođeni su: rusko-američki pisac Vladimir Nabokov (1899),  islandski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Haldour Laksnes (1902), francuski novelista Moris Drijon (1918), kolumbijski pisac Manuel Mehija Valjeho (1923).

U Španiji, dan knjige obeležava se na ovaj dan od 1923. godine u Servantesovu čast. U Kataloniji, po srednjovekovnom običaju i tradicionalnoj proslavi praznika Diada de Sant Jordi (Sveti Đorđe), na ovoj  dan muškarci su poklanjali ženama crvene ruže, dok su im one zauzvrat poklanjale knjige. Ta tradicija se do danas sačuvala u bogatom severoistočnom regionu Katalonije gde ljudi 23. aprila poklanjaju jedni drugima ružu ili knjigu u znak proslave ljubavi i kulture.

Širom sveta, ovoga dana odaje se počast knjigama i autorima, podsticanjem svih, a posebno mladih ljudi, da otkriju zadovoljstvo čitanja i ukažu poštovanje nezamenjivom doprinosu pisaca širom čovečanstva koji unapređuju njegov društveni i kulturni život. Svake godine bira se svetska prestonica knjige, koja raznim aktivnostima promoviše čitanje, knjige i autorska prava do 23. aprila sledeće godine. Ove godine, to je  glavni grad Gruzije, Tbilisi.

Filozofski fakultet u Novom Sadu ove godine predstavlja dve prezentacije o knjizi i autorskim pravima, pod nazivima Život knjige i Pustolovine autorskog dela, a možete ih pogledati u Digitalnoj biblioteci: http://digitalna.ff.uns.ac.rs/sadrzaj/2021/dbff-1055?fbclid=IwAR01k8ecwIt3DM26gQDCtqRWrtTt43UnDGqo064x9kWV8DSIHgT-Qvo9iW4 i http://digitalna.ff.uns.ac.rs/sadrzaj/2021/dbff-1058

Širimo ljubav prema čitanju, književnim delima i njihovim autorima!