2010

Славено-сербски магазин (2010)

Поздравна реч управника Библиотеке

Даме и господо, уважени гости,

Добродошли на отварање изложбе Упознај једну књигу, којом Филозофски факултет и Библиотека Филозофског факултета обележавају Дан словенске писмености и културе. У нашој земљи овај дан обележава се 24. маја, на дан када су светитељи Ћирило и Методије, 863. године, после свечаности у част обнове Цариграда кренули на мисионарски пут у Моравску.

Овим поводом се, на нашем факултету, од 2003. године, приређује изложба публикација на којој се представљају споменици словенске писане речи.

У оквиру изложбе представићемо Славено-сербски магазин, први српски часопис и први часопис на читавом словенском југу, кога је у Венецији 1768. године издао Захарије Стефановић Орфелин, један од најпросвећенијих и најнеобичнијих Срба 18. века. Он је био учитељ и чиновник, песник и графичар, лексикограф, природњак, историчар, виноградар, преводилац, уредник и издавач, полемичар, путник и још много тога. Ова изложба делом илуструје његов богат живот и стваралаштво.

Изложбу чине два сегмента. У централном делу изложено је фототипско издање Славено-сербског магазина, које је 1960. године публиковала Матица српска. У том делу изложени су и део референсне збирке и остале информације о Орфелину и његовом опусу. У осталим витринама, хронолошким редоследом је представљена литература о Захарију Орфелину и литература о Славено-сербском магазину. Изложене публикације су из фондова Библиотеке Филозофског факултета – раритети, релевантне књиге, посебни отисци, радови у периодичним публикацијама и референсне публикације, на српском, латинском, немачком и другим језицима.

Поводом изложбе израђен је каталог који садржи попис изложених публикација. Изложбу и каталог је припремила Драгослава Јевремовић, виши библиотекар у Семинарској библиотеци Одсека за српску књижевност и Одсека за компаративну књижевност.

Проф. др Мирјана Д. Стефановић, наставник на предмету Српска књижевност 18. века, на Одсеку за српску књижевност Филозофског факултета говориће о значају Славено-сербског магазина за српску књижевност и српску културу.

Захваљујем се професорки Стефановић чије излагање нам је приближило овај значајан споменик српске и словенске баштине.

Захваљујем се колегиници Драгослави која је припремила ову изванредну изложбу и колегама и сарадницима са Факултета који су учествовали у припремама изложбе.

Хвала и свима вама, уважени гости, што својим присуством доприносите да се обележи овај дан и на нашем факултету.

Хвала на пажњи. Изложба је отворена.

Гордана Вилотић